© Bildbyrån
Internationellt

Djurdjic om saknaden efter Bajen: "Som en 'cure' för mig"

ANNONS

Nikola Djurdjic lämnade Hammarby för kinesiska Chengdu i slutet av januari. En månad senare har coronaviruset satt skräck i världen och kinesiska ligan är stängd på obestämd tid. Och Djurdjic befinner han sig på träningsläger i en stad där allt är stängt. Här berättar han om situationen i Kina, coronaviruset och om känslorna för Hammarby: 
- När jag blir lite deprimerad eller uttråkad, då sätter jag mig bara och kollar på någon av matcherna med Hammarby de två senaste åren. Hammarby är som en "cure" för mig, säger han till FotbollDirekt.se.

Den 24 januari blev det klart att Nikola Djurdjic lämnar Hammarby för Chengdu Better City FC i kinesiska andradivisionen. Då hade det gått ett par veckor sedan det första bekräftade dödsfallet i coronaviruset blivit känt. 

Men det var långt ifrån så omtalat och utbrett som det är nu en månad senare. Sedan dess har 80 000 människor smittats, drygt 2 700 dödsfall bekräftats, börser har rasat världen över och oron är stor kring vad som kan bli en global pandemi. 

De kinesiska fotbollsligorna håller stängt på obestämd tid och när FD når Nikola Djurdjic så har han precis kommit till Kina där viruset har sitt ursprung. 

Egentligen första gången han är i Kina på allvar. När Djurdjic blev klar för Chengdu så åkte han bara dit och skrev på kontraktet för att sedan flyga direkt hem igen. Nästa flyg gick till Thailand där laget hade bokat ett träningsläger, ett läger som var planerat redan innan coronaviruset grep tag på allvar. 

Men sedan ett par dagar är laget tillbaka i Kina. Inte till Chengdu, utan 85 mil därifrån, i  Kunming i den södra delen av landet. 

- Jag var i Thailand i två veckor med laget, sedan kom vi hit nu för några dagar sedan. Det är lite som Antalya i Turkiet, ett ställe dit fotbollslag åker på träningsläger. Att komma hit nu efter att utbrottet verkligen har hänt... det är klart, det var lite "scary". Folk är ganska känsliga inför det och det är klart att man funderade kring hur det skulle vara. 

- Men nu när jag har varit här, sett disciplinen och hur välorganiserat allting är kring det här så är jag inte orolig alls. Wuhan som är epicentrum för viruset, den staden är helt och hållet stängd. Men här finns inga fall av smittan. 

Hur är det där du är nu?

- Det är inget liv på gatorna alls här. Nu är det här ändå ingen storstad. Men du ser knappt en människa ute. Det här träningslägret är bara för oss i klubben, det ska komma ett lag till om några dagar men just nu är vi ensamma här på hotellet. Allt runtomkring här är stängt. 

Han berättar vidare om säkerhetsrutinerna på det hotell där Chengdu FC bor:

- Om jag ska gå till restaurangen här, det är två kontroller bara från det att jag lämnar mitt hotellrum till det att jag kommer till restaurangen. De kollar temperaturen på oss hela tiden, så fort man rör sig från en plats till en annan. De har verkligen gått in med stora resurser och vidtagit alla tänkbara åtgärder för att få stopp på det här.  

- Folk i Europa... det är lätt att snacka. När sånt här händer är det enkelt att peka finger, att det är kinesernas fel och så vidare. Men nu när jag kommit hit och sett med egna ögon hur de hanterar det här, vilken organisation de har, det är enormt imponerande. Jag är helt övertygad om att det här kommer vara över snart, allt kommer vara under kontroll inom kort. 

Hur upplever du stämningen i laget, utifrån den här situationen med coronaviruset?

- Det är ändå rätt många i och runt laget som pratar engelska, vi har en spansk anfallare som jag hänger med, och sedan är större delen av tränarteamet spanjorer, plus att vi har tre översättare med oss hela tiden. Jag skulle säga att det var mer oro tidigare, nu är det inte så mycket snack längre. 

- Om jag ska vara ärlig så tror jag att det är mer snack om coronaviruset i Europa än vad det är i Kina faktiskt. De är inte lika oroliga här där det faktiskt började, det är i alla fall min upplevelse. 

Coronaviruset gör att ligorna i Kina ligger nere, och det är ännu oklart när eller om säsongen kan dra igång. Klart är att det kommer bli en lång försäsong för Djurdjic.

- Det var ju sagt att den skulle börja den 1 mars, men vad jag hört nu så är allting framflyttat till den 1 april. Men jag är van vid långa försäsonger i Sverige också, allsvenskan brukar börja vid den tiden också. Nu får jag gott om tid att bygga upp mig. 

De senaste månaderna har varit minst sagt händelserika för Nikola Djurdjic. Först uppgifterna om att han hade träningsvägrat för att få till flytten, sedan klart med en affär, sedan det stora utbrottet av coronaviruset och mitt i alltihop blev han själv tvungen att operera bort blindtarmen. 

- Jag gjorde en magoperation i Serbien. Det var riktigt illa ett tag, men jag kom in i tid och kunde ta bort den. Men det gjorde att jag var utan träning i två veckor. Nu är det bra och jag är i gång för fullt, men jag är väl inte hundra procent formmässigt än. 

 - Men allting med klubben känns bra. Nu var jag bara väldigt kort i Chengdu när jag skrev på kontraktet. Men det är en väldigt fin stad, jag vet att jag kommer gilla det. Det är spanjorer som äger klubben och det känns stabilt med tanke på löneutbetalningar och allt sådant. 

- Jag hade tur att hamna i den här klubben och i den här staden. Jag har hört att det kan variera ordentligt, var man hamnar i landet. Allt är inte lika bra. Den här staden har 15 miljoner invånare och det är väldigt modernt, många gallerior och restauranger. Det är storstadsliv, och det passar mig bra. Vi kommer få sju dagar ledigt och då kan jag åka till Europa och fixa med lite saker. Familjen är i Belgrad just nu, de kommer att flytta med mig till Kina när allt det här lugnat ned sig och jag har fått klart med bostad i Chengdu. 

Vad kan du säga om laget och fotbollen de spelar?

- Det är nästan som en annan sport, en annan fotbollskultur. Men det finns definitivt en övertygelse och en dedikation från alla, och den här klubben har ett ganska inarbetat spelsystem för tränaren har redan varit där i två år. Sedan är det svårt att säga var vi står i förhållande till de andra lagen, vi har bara spelat träningsmatcher och jag tycker inte man kan dra några slutsatser förrän vi är igång med tävlingssäsongen. 

Vad förväntar klubben sig av dig? Är du tänkt som den stora målskytten? 

- Ja. Tanken är att jag ska döda ligan (skratt). Nej men jag är tänkt som en nummer nio, och vi har en spanjor (Dani Quintana) som värvats in från Qarabaq, han är tänkt som nummer tio och att spela bakom mig. Så det är tanken, och jag är bekväm med den rollen. 

Träningslägret i Kunming är tänkt att pågå i minst två veckor, och det kommer finnas mycket tid att kolla fotboll när det inte är egna träningar. Och jo, Djurdjic har fixat VPN-tunneln så han kan följa Hammarby från hotellrummet. Nu senast i cupen mot Varberg i måndags. 

- Jag såg matchen. En lite galen match, öppen men väldigt underhållande att se och väldigt kul att de gör fem mål framåt. Det är fortfarande tidigt och jag tror att det bara kommer bli bättre.

Och du noterade förstås att Zlatan var på plats... 

- Jodå, jag var riktigt avundsjuk på grabbarna när jag såg det. Zlatan är något annat, att han hänger med grabbarna nu... det är sjukt. Det var en chock när jag såg att han skulle gå in och bli delägare i klubben, men nu att han också var på plats...

Djurdjic blir tyst en stund. 

- Alltså, på ett sätt önskar jag att jag kunde stanna i Hammarby för alltid, avsluta karriären där. Men det här förslaget, det gick inte att tacka nej till. I min ålder... det hade varit hål i huvudet att tacka nej. Nu får jag komma tillbaka som supporter istället och stå på ståplats med de andra. 

Det blev en del uppståndelse kring avslutet i klubben... hur har reaktionerna varit? 

- Det är klart, i början var det en del reaktioner och folk som var kritiska. Men sedan efterhand så har jag fått jättemånga positiva meddelanden från supportrar. Och det är därför Hammarby är Hammarby, folk är förstående och öppensinnade. Klubben har varit igenom mycket, både bra och dåliga saker. Och jag tror att det ökar på förståelsen. Det är bra kemi mellan mig och Hammarby, jag har kontakt både med spelare och folk i klubbledningen och det finns inget ont blod alls.

Kontakten är tät med de tidigare lagkamraterna, främst Vladimir Rodic. Och minnena är många. Djurdjic talar om de senaste två åren som de bästa i sitt liv. 

- Jag hänger med i allt som händer i Hammarby. När jag blir lite deprimerad eller uttråkad, då sätter jag mig bara och kollar på någon av matcherna med Hammarby de två senaste åren. Hammarby är som en "cure" för mig. Det här har varit de bästa två åren i min karriär. Det är så många positiva minnen och jag kommer aldrig någonsin glömma det. Det enda som grämer mig är att vi inte vann guldet i fjol för vi förtjänade det så mycket. Vi var det klart bästa laget.  

Vad han tror om årets säsong? Att tona ned förväntningarna är inget som ligger för honom: 

- Alltså, Hammarby kommer ju vara ett topplag för så många år framöver nu. Jesper (Jansson) och folket i ledningen, de vet verkligen vad de gör. Det är verkligen kompetenta människor i ledningen. 

- Men sedan också på planen, herregud. Det är bara att titta på matchen i måndags, när man kollade vilka som var på planen men också vilka spelare de hade på bänken... när jag ser den kvaliteten som finns där... den här säsongen kommer bli så kul! Jag kommer se allt, jag lovar dig. Jag har mitt abonnemang och mitt VPN-nätverk redo. 

- Sedan hoppas jag kunna komma tillbaka och kolla en match så fort som möjligt. Om vi får ledigt en period senare i sommar, jag kommer direkt. Om det är hemmamatch och jag har ledigt... jag kommer vara på plats, 1000 procent.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 15 maj
18:00 Vejle - Lyngby Superligaen
19:00 Elfsborg - AIK Allsvenskan
19:00 Halmstad - Häcken Allsvenskan
19:00 Mjällby - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Värnamo Allsvenskan
19:30 Rayo Vallecano - Granada La Liga
19:30 Sevilla - Cadiz La Liga
20:00 Bröndby - Nordsjälland Superligaen
20:15 Tottenham - Chelsea Women’s Super League
20:30 Kilmarnock - Celtic Skottland Premiership
20:45 Brighton - Chelsea Premier League
21:00 Atalanta - Juventus Italienska Cupen
21:00 Manchester U - Newcastle Premier League
22:00 Celta Vigo - Athletic Bilbao La Liga
22:00 Getafe - Atletico Madrid La Liga
torsdag 16 maj
18:00 Århus - Silkeborg Superligaen
18:00 Hvidovre - Odense Superligaen
19:00 Malmö - Gais Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - Djurgården Allsvenskan
19:00 Sirius - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Norrköping Allsvenskan
19:30 Las Palmas - Real Betis La Liga
20:00 Köpenhamn - Midtjylland Superligaen
21:00 Leeds - Norwich Championship
21:30 Almeria - Barcelona La Liga
22:00 Real Sociedad - Valencia La Liga
fredag 17 maj
19:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
19:00 Trelleborg - Helsingborg Superettan
19:00 Utsikten - Öster Superettan
19:00 Gefle - Sundsvall Superettan
19:00 Vendsyssel - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Rosengård - Olympic Ettan södra
19:00 Kolding - Hobro Danmark Division 1
19:00 Ålborg - Fredericia Danmark Division 1
20:45 Raith - Partick Thistle Skottland Premiership
20:45 Fiorentina - Napoli Serie A
21:00 Southampton - West Bromwich Championship
lördag 18 maj
13:00 Alingsås - Umeå Elitettan
13:00 Malmö FF - Sundsvall Elitettan
13:00 Örebro SK - Bollstanäs Elitettan
13:00 Skövde AIK - Östersund Superettan
15:00 Vittsjö - Norrköping Allsvenskan, damer
15:00 Jitex - Mallbacken Elitettan
15:00 Degerfors - Örgryte Superettan
15:00 Oddevold - Brage Superettan
15:00 Lidköping - Gamla Upsala Elitettan
15:00 AIK - Häcken Allsvenskan, damer
15:30 Wolfsburg - Mainz Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Bochum Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Leipzig Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Darmstadt Bundesliga
15:30 Union Berlin - Freiburg Bundesliga
15:30 Heidenheim - Köln Bundesliga
15:30 Stuttgart - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Augsburg Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Ängelholm Ettan södra
16:00 Täby - Örebro Syrianska Ettan norra
16:00 Karlstad - Stocksund Ettan norra
16:00 Eskilsminne - Torslanda Ettan södra
16:00 Falkenberg - Torn Ettan södra
16:00 Aston Villa - Manchester C Women’s Super League
16:00 Manchester U - Chelsea Women’s Super League
17:00 Horsens - B 93 Danmark Division 1
17:15 Bolton - Oxford United League One
18:00 Lecce - Atalanta Serie A
20:45 Torino - Milan Serie A
21:00 Alaves - Getafe La Liga
söndag 19 maj
12:00 Friska Viljor - Vasalund Ettan norra
12:30 Sassuolo - Cagliari Serie A
13:00 AFC Eskilstuna - Sollentuna Ettan norra
13:00 Landskrona - Örebro Superettan
14:00 Crawley Town - Crewe League Two
14:00 Brommapojkarna - Norrköping Allsvenskan
14:00 Odense - Randers Superligaen
14:00 Piteå - Stockholm Internazionale Ettan norra
14:00 Hammarby - AIK Allsvenskan
14:00 KIF Örebro - Piteå Allsvenskan, damer
14:00 Uppsala - Sunnanå Elitettan
14:30 PSV - Waalwijk Eredivisie
15:00 Udinese - Empoli Serie A
15:00 Umeå - Karlberg Ettan norra
15:00 Trelleborg - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Monza - Frosinone Serie A
15:00 Linköping - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Sandvikens IF - Varbergs BoIS Superettan
15:30 Hansa Rostock - Paderborn 2. Bundesliga
15:30 Hannover - Kiel 2. Bundesliga
15:30 Osnabrück - Hertha Berlin 2. Bundesliga
15:30 Hamburg - Nürnberg 2. Bundesliga
15:30 Wehen - St Pauli 2. Bundesliga
15:30 Fortuna Düsseldorf - Magdeburg 2. Bundesliga
15:30 Elversberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
15:30 Greuther Furth - Schalke 2. Bundesliga
15:30 Kaiserslautern - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
16:00 Onsala - Norrby Ettan södra
16:00 Ljungskile - Jönköping Ettan södra
16:00 Lund - Tvååker Ettan södra
16:00 IFK Kalmar - Eskilstuna United Elitettan
16:00 Ariana - Trollhättan Ettan södra
16:30 Värnamo - Kalmar Allsvenskan
16:30 Gais - Elfsborg Allsvenskan
17:00 Assyriska FF - Nordic United Ettan norra
17:00 Liverpool - Wolverhampton Premier League
17:00 Crystal Palace - Aston Villa Premier League
17:00 Brentford - Newcastle Premier League
17:00 Chelsea - Bournemouth Premier League
17:00 Manchester C - West Ham Premier League
17:00 Burnley - Nottingham Premier League
17:00 Luton - Fulham Premier League
17:00 Arsenal - Everton Premier League
17:00 Brighton - Manchester U Premier League
17:00 Sheffield U - Tottenham Premier League
18:00 Inter - Lazio Serie A
19:00 Granada - Celta Vigo La Liga
19:00 Barcelona - Rayo Vallecano La Liga
19:00 Villarreal - Real Madrid La Liga
19:00 Mallorca - Almeria La Liga
19:00 Real Betis - Real Sociedad La Liga
19:00 Cadiz - Las Palmas La Liga
19:00 Athletic Bilbao - Sevilla La Liga
19:00 Atletico Madrid - Osasuna La Liga
19:00 Alaves - Getafe La Liga
19:00 Valencia - Girona La Liga
20:45 Roma - Genoa Serie A
måndag 20 maj
13:00 Naestved - Hilleröd Danmark Division 1
14:00 Vejle - Hvidovre Superligaen
14:00 Lyngby - Viborg Superligaen
15:00 Köge - Helsingör Danmark Division 1
15:30 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga damer
15:30 Bayer Leverkusen - Werder Bremen Bundesliga damer
16:00 Silkeborg - Bröndby Superligaen
18:00 Nordsjälland - Midtjylland Superligaen
18:30 Salernitana - Verona Serie A
19:00 Sirius - Västerås SK Allsvenskan
19:00 Hammarby - Rosengård Allsvenskan, damer
19:00 Djurgården - Halmstad Allsvenskan
19:00 Växjö - Kristianstad Allsvenskan, damer
19:10 Häcken - Malmö Allsvenskan
20:45 Bologna - Juventus Serie A
tisdag 21 maj
19:00 IFK Göteborg - Mjällby Allsvenskan
19:00 Århus - Köpenhamn Superligaen
onsdag 22 maj
19:00 Öster - Landskrona Superettan
19:00 Örgryte - Trelleborg Superettan
19:00 Östersund - Gefle Superettan
19:00 Sundsvall - Sandvikens IF Superettan
19:00 Helsingborg - Skövde AIK Superettan
21:00 Atalanta - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 9 8 0 1 19 24
2 Djurgårdens IF 9 6 1 2 12 19
3 Mjällby AIF 9 5 2 2 8 17
4 BK Häcken 9 5 1 3 3 16
5 Gais 9 5 0 4 -1 15
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 9 5 0 4 -2 15
7 AIK 9 4 2 3 -3 14
8 IF Elfsborg 9 4 1 4 2 13
9 Hammarby IF 9 4 0 5 -1 12
10 IK Sirius 9 3 2 4 -2 11
11 IFK Värnamo 9 3 2 4 -5 11
12 IFK Norrköping 9 3 2 4 -8 11
13 IF Brommapojkarna 9 2 4 3 -3 10
14 IFK Göteborg 9 2 2 5 -5 8
15 Kalmar FF 9 2 1 6 -4 7
16 Västerås SK FK 9 1 0 8 -10 3